glutenvrije keuken

Een blog over mijn alledaagse ervaringen met coeliakie

Glutenvrij brood, smakeloos en droog?

4 reacties

Als je kant en klaar brood hebt geprobeerd, kun je je afvragen hoe ze dit zo vies, droog, karton-achtig kunnen maken.  Ik heb dan ook maar een paar soorten brood of broodjes die ik sporadisch koop, vooral om iets in huis te hebben als ik eens niet aan bakken toe kom.

In feite niet zo’n best idee, ik bak te vaak en de kant en klare dingen blijven gewoon in de kast liggen….

Nu is het zelf bakken van een brood ook niet voor iedereen even evident.  Het belang van het meel dat voor jou werkt, is niet onbelangrijk, alsook de verhoudingen van de overige ingrediënten.

Je kunt ook beter niet even snel met een handmixer aan de slag.  Geloof me, ik probeerde dit ooit en de keuken kreeg meteen een grote schoonmaakbeurt.

Mijn oude broodbakmachine heb ik hier ook voor geprobeerd, maar de steen die daaruit kwam, was in de verste verten niet met brood te vergelijken.

Een degelijke keukenmachine is sinds jaar en dag mijn beste vriend en toeverlaat en al werkt die dagelijks, hij blijft betrouwbaar!

Je kunt dit brood zeker in een broodbakmachine maken, maar neem dan in elk geval een kort programma.  Glutenvrij deeg mag maar 1 keer rijzen voor het gebakken wordt.  De meeste programma’s kneden een tweede keer en dan gaat het doorgaans helemaal fout.

Volgend recept is gebaseerd op het witbrood recept met No-Risk Witbrood op de site van AVEVE

http://www.avevewinkels.be/nl/thuisbakken/bakrecepten/recept/glutenvrij-wit-brood

Afbeelding

Glutenvrij brood

Ingrediënten :

  • 500 g Glutenvrije meelmengeling*
  • 1 Eetlepel Fiberhusk (psylliumvezels)
  • 8 g droge gist of 15 g verse gist
  • 450 ml water
  • 30 g margarine  of olijfolie
  • 10 g zout (of naar smaak)
  • Extra’s naar smaak : chiazaad, hennepzaad, lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, rozijnen, chocoladedruppels,….

Werkwijze :

Ik weeg eerst  alle ingrediënten af, beginnend met de gist.  Belangrijk is dat gist niet rechtstreeks met zout in aanraking komt, dus dat gaat er als laatste in.

Ik laat de machine alles goed mengen, zo’n vijf minuten, tot een homogeen deeg.  De extra’s (1 eetlepel) gaan er meestal pas hierna in en laat ik de machine nog even alles mengen.

Vet een bakvorm in (of neem een silicone bakvorm) en vul tot de helft met het deeg.

Bedek met een droge doek en laat rijzen tot verdubbeling van het deegvolume.

Verwarm de oven voor op 210 °C.

Bak het brood 40 à 45 minuten

*Mijn meelmengeling vind je hier : https://glutenvrijekeuken.wordpress.com/2013/12/17/mijn-meelmengeling/

Advertenties

Auteur: glutenvrije keuken

Na vele jaren gezondheidsproblemen kreeg ik in juli 2008 te horen dat ik coeliakie had. Dit was het begin van mijn glutenvrije leven. Ik vertel graag over mijn bak- en kookervaringen :-)

4 thoughts on “Glutenvrij brood, smakeloos en droog?

  1. Probeer eens recepten uit van mijn blog met zelfgemaakte glutenvrije mengsels en veel smaak. De baktijd is maar een half uur voor een brood bij 200 graden Celsius, dan is het al gaar en niet droog. Ben benieuwd wat je ervan vindt.

    Like

  2. Hey kana ik je op twitter volgen?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s