glutenvrije keuken

Een blog over mijn alledaagse ervaringen met coeliakie

Chocoladekoekjes zonder geraffineerde suiker

Een reactie plaatsen

Afbeelding

Suiker…. Een voedings’middel’ waar zoveel over gepraat wordt en dat helemaal geen positieve bijklank heeft.  Helaas kunnen weinig mensen zeggen dat ze nooit een zoete behoefte hebben, zelfs zij die suiker absoluut vermijden.

Zelf beperk ik geraffineerde zoetmiddelen zoveel mogelijk en gebruik verschillende, ongeraffineerde alternatieven zoals rijststroop, agavesiroop, kokosbloemsuiker, honing, appel, banaan, stevia,…

Vaak betekent dat wel een beetje experimenteren en aanpassen, want elk van deze zoetmiddelen heeft een andere consistentie en gedraagt zich anders wanneer je ermee gaat bakken. Ik hou wel van zoet, maar het mag dan ook weer niet té zoet zijn.

Kokosbloemsuiker gebruik ik graag omdat het in eenzelfde verhouding kan als gewone suiker. Hierdoor is redelijk goed in te schatten hoeveel ik ervan kan gebruiken om de goede, zoete smaak die ik wil te bekomen.

Op de verschillende blogs die ik volg, kom ik nog wel eens dadels als zoetmiddel tegen en heb ik daar ook wel enkele recepten van verzameld, doch nog niet eerder uitgeprobeerd.

Gisteren dan  de chocoladekoekjes van http://dayennefoodblog.com/2014/02/09/glutenvrije-chocoladekoekjes/ gemaakt, met hier en daar een kleine aanpassing. De basis, met dadels, heb ik echter wel behouden.

Niet alleen is het resultaat verrassend lekker, de koekjes zijn ook heel gemakkelijk te maken.

Ingrediënten

  • 50 gr amandelmeel
  • 100 gr rijst- en boekweitmeel mengeling
  • 100 gr  dadels (zonder pit)
  • 50 gr kokosolie
  • 20 gr  cacaopoeder
  • 25 gr fijngehakte amandelen (optioneel)
  • 2 el rijststroop
  • 1 tl bakpoeder

Bereiding

  • Laat de dadels minstens een uur weken in koud water
  • Giet het water af en maal de dadels fijn in de keukemachine of met een staafmixer
  • voeg vervolgens de andere ingrediënten toe en mix tot een mooie deegbal (het kan iets brokkelig zijn)
  • laat het deeg een (half) uurtje opstijven in de koelkast zodat je er gemakkelijker meekunt werken (anders plakt het nogal)
  • verwarm de oven voor op 175  graden
  • rol het deeg uit tot ongeveer een halve cm dik en steek met een vormpje figuurtjes uit het deeg
  • Leg de koekjes op een bakplaat (met bakpapier) en bak ongeveer 15 min
  • Laat afkoelen de bakplaat, zodat ze knapperig kunnen worden.

Tip : Het knapperige van de koekjes zal variëren volgens de oven, dus experimenteren maar en de tijd aanpassen volgens eigen smaak!

Afbeelding

Advertenties

Auteur: glutenvrije keuken

Na vele jaren gezondheidsproblemen kreeg ik in juli 2008 te horen dat ik coeliakie had. Dit was het begin van mijn glutenvrije leven. Ik vertel graag over mijn bak- en kookervaringen :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s