glutenvrije keuken

Een blog over mijn alledaagse ervaringen met coeliakie

Amaranthpannenkoeken

Een reactie plaatsen

Amaranth

‘Amaranth’ is een plant met lange rode pluimen. De zaden lijken op graankorrels. Het wordt in Zuid-Amerika verbouwd en betekent letterlijk ‘onsterfelijk’.

Amaranth bevat onder andere plantaardige eiwitten, vitaminen, vezels en een waslijst aan mineralen. De zaden zitten vol lynse, het eiwit dat ook in soja zit, maar ook magnesium, kalium, zink, fosfor en vitamine B en E.

Het zaad zorgt voor een goede verzadiging en kan gebruikt worden in de plaats van rijst, gierst of quinoa.  Het heeft een nootachtige smaak.

Omdat amaranth geen graan is, is het geheel glutenvrij en dus ideaal, voor mij, om mee te experimenteren.

Ik eet het af en toe als ontbijt; de kleine vlokken, opgewarmd in een plantaardige melk, en dit vult goed.  Ik geloof wel dat je moet wennen aan de nootachtige smaak, maar mij bevalt dit wel, als afwisseling van bv. Boekweitvlokken.

Met dit pannenkoekenrecept heb ik er nog een variatie bij.  Deze kan die als ontbijt, tussendoortje én als hartige hap dienen.

Afbeelding

Amaranthpannenkoeken

Ingrediënten

  • 2 cups amaranthvlokken
  • 1 cup meelmengeling
  • ¾ à 1 l l amandelmelk
  • 1 eetlepel fiberhusk
  • 3 grote eieren
  • 2 eetlepels olijfolie

Werkwijze

  1. Laat de amaranthvlokken minstens een half uur weken in de amandelmelk
  2. Voeg er het meel en de fiberhusk toe en meng goed
  3. Doe hierbij één voor één de eieren toe en klop tot een glad beslag
  4. Op het laatst de olijfolie toevoegen
  5. Eventueel nog een beetje melk bijdoen als het beslag te dik is
  6. Warm de koekenpan met een beetje olijfolie
  7. Doe hierin een pollepel beslag en laat bakken op een matig vuur tot de bovenkant droog is.
  8. Let op : de pannenkoeken zijn vrij broos en breken als je ze te snel wil omdraaien!
  9. Laat de andere kant nog heel even bakken.
Advertenties

Auteur: glutenvrije keuken

Na vele jaren gezondheidsproblemen kreeg ik in juli 2008 te horen dat ik coeliakie had. Dit was het begin van mijn glutenvrije leven. Ik vertel graag over mijn bak- en kookervaringen :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s