glutenvrije keuken

Een blog over mijn alledaagse ervaringen met coeliakie

Frangipane-Perencake

2 reacties

 

Afbeelding

Eén van de blogs die ik volg is deze  http://dayennefoodblog.com

Dayenne heeft me al vaker inspiratie gegeven voor lekkere, vrij gezonde recepten.  Net als zij hou ik ervan een persoonlijke inbreng uit te proberen. Dit valt soms tegen, maar vaak blijken de pogingen vrij geslaagd 😀

Meteen na het posten van haar ‘Peer-amandelbroodcake’ bedacht ik dat dit een zuivelvrije versie van een frangipanecake moest worden.  Het recept wat ik vroeger gebruikte voor frangipanetaart bevat nl. yoghurt, wat voor mijn dochter niet kan.

Ik ging meteen aan de slag en het resultaat beviel echt goed 🙂

Afbeelding

Voor de grote cake legde ik de perenschijfjes rijkelijk op de bodem van de bakvorm.  Hierdoor was de cake dan toch ietsje moeilijker te hanteren; er was te weinig beslag tussen gelopen en het maakte dat  hij  een beetje uit elkaar viel.

2014-03-22 16.09.05

Nadat ik mezelf een nieuwe bakvorm cadeau deed, kon ik niet nalaten deze uit te testen met mini-cakejes.  Het is altijd even uitzoeken hoe lang deze te bakken.

Nu gingen de perenschijfjes er bovenop, met nog een beetje extra amandelmeel ter versiering.  Dit bevalt beter, al blijft de smaak hetzelfde… Het oog wil ook wat  🙂

Ingrediënten

  • 225 gr meelmengeling
  • 115 gr amandelmeel
  • Perenpuree van 2 peren  (rauwe peren pureren met staafmixer)
  • ca 100 ml verse, ongezoete appelmoes (om perenpuree aan te vullen tot je 350 ml bekomt)
  • 4 eieren
  • 1 zakje bakpoeder
  • 4 el honing
  • 2 eetlepels amandelextract
  • 1 theelepel guargom
  • peer in schijfjesAfbeelding

Bereiding

  1. Meng de meelmengeling, het amandelmeel en het bakpoeder
  2. Mix de eieren luchtig (in aparte kom)
  3. Voeg het perensap met appelmoes (350 ml) en honing bij de eieren en mix goed
  4. Doe dit mengsel bij het meel en mix tot alles goed gemengd is
  5. Vul een cakevorm tot 3/4 of gebruik muffin- of cupcakevormpjes
  6. Leg hierop de perenschijfjes en druk ze lichtjes in het beslag.  Bestrooi eventueel met een beetje amandelmeel
  7. bak op 180 graden in 50 á 60 min gaar voor een grote cake en 35 min voor de kleine cakejes. Controleer even met een prikker of de cake voldoende gaar is!

 

bron :   http://dayennefoodblog.com/2014/02/06/peer-amandelbroodcake/

 

Auteur: glutenvrije keuken

Na vele jaren gezondheidsproblemen kreeg ik in juli 2008 te horen dat ik coeliakie had. Dit was het begin van mijn glutenvrije leven. Ik vertel graag over mijn bak- en kookervaringen :-)

2 thoughts on “Frangipane-Perencake

  1. Leuk om jouw versie van mijn recept te zien, ziet er heerlijk uit! Binnenkort ook maar eens proberen, lekker voor op de paastafel 🙂

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.