glutenvrije keuken

Een blog over mijn alledaagse ervaringen met coeliakie

Paasbroodjes

Een reactie plaatsen

Afbeelding

Broodjes maken die eruit zien als konijntjes… Dat lijkt me een uitdaging!

Nadat iemand haar poging toonde en om raad vroeg, vond ik het wel leuk om deze aan te gaan.  Doorgaans is het deeg voor glutenvrij brood immers vrij lopend en te plakkerig om er een vorm in te kneden, maar wie weet… 🙂

Eerst even het originele recept bekeken en de versie van de vraagsteller.  Hierbij mijn eigen ervaring gecombineerd om zo tot een haalbaar en gemakkelijke versie, mét slaagkans, te komen.

Of het gelukt is?  Niet helemaal, maar ik weet zeker dat het me de volgende keer wel beter lukt 😉

Ze zijn wel lekker, ook al lijken ze nu eerder op muizen dan op konijnen, maar hé… het is ook een knaagdier hoor! 😀

Zowaar krijg ik pas na uren in de gaten dat ik de oortjes niet goed kon krijgen, omdat ik die aan de verkeerde kant knipte!  Zo zie je maar… al doende leert men… 🙂

Hier komt het recept :

Ingrediënten

  • 425 g meel
  • 50 m lauw water
  • 250 g magere yoghurt (of twee potjes)
  • 10 g gist (of 1 zakje)
  • 30 g margarine of olie
  • 1 ei
  • 1 EL (kokos)suiker of rijststroop (optioneel; helpt de gist sneller en beter activeren)
  • zout
  • Een eetlepel Fiberhusk (optioneel; maakt het brood soepeler en minder droog)
  • een beetje vloeibare boter voor het bestrijken

Bereiding

  1. Roer de gist met suiker en lauw water in een kom en laat even staan
  2. Meel met eventueel fiberhusk in de mengkom
  3. Voeg het gistmengsel toe
  4. Doe de yoghurt erbij en meng voorzichtig
  5. Je kunt nu ook het zout, de boter en het ei bijdoen
  6. Mix dit gedurende een tiental minuten op de hoogste stand
  7. Vorm met vochtige handen broodjes en leg deze op een bakplaat, laat voldoende plaats tussen ; ze moeten nog rijzen!
  8. Bestrijk de broodjes met vloeibare boter en laat ze, afgedekt, gedurende ca 45 minuten rijzen op een warme plaats
  9. Laat intussen de oven voorverwarmen op 200°C
  10. Na het rijzen knip je voorzichtig met een schaar twee oortjes en gebruik twee chocladedruppels of krenten waar je de oogjes wil
  11. Bak gedurende ca 20 minuten

Het spreekt voor zich dat je niet persé konijntjes (of wat dan ook) hoeft te maken om lekkere broodjes te hebben.  Gewoon een rond broodje smaakt net zo lekker 😉

Afbeelding

Idee gehaald bij http://kirbiecravings.com/2011/04/bunny-buns.html; na een vraag op een forum

 

Advertenties

Auteur: glutenvrije keuken

Na vele jaren gezondheidsproblemen kreeg ik in juli 2008 te horen dat ik coeliakie had. Dit was het begin van mijn glutenvrije leven. Ik vertel graag over mijn bak- en kookervaringen :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s