glutenvrije keuken

Een blog over mijn alledaagse ervaringen met coeliakie

Ronde Koffiekoeken

Een reactie plaatsen

Deze lekkernijen heb ik sinds ik glutenvrij moest eten nergens meer kunnen eten… tot nu 😀

De koeken vragen even werk, alhoewel het eigenlijk best wel meevalt… het is vooral  ‘de tijd’ die ermee gemoeid is, en ook deze is relatief…

Het grote voordeel van dit recept is dat je een voorraad deeg kunt maken en die niet meteen hoeft te verwerken. Het lukt eigenlijk het best als het deeg al een tijdje in de koelkast heeft gestaan, maar je kunt het ook ‘meteen’ verwerken.

Het resultaat ziet er dan wel een beetje anders uit, maar voor de smaak maakt het zeker niets uit.

Eenmaal de koeken gebakken zijn, kun je ze ook prima in de diepvries bewaren voor een volgende gelegenheid.

Zeg nu zelf… bij het kijken naar de foto’s alleen al, komt het water in de mond…. Bij mij toch 😀

Stel je voor hoe die smaken bij het zondagse ontbijt of feestelijke gelegenheid met de familie….   Of wat dacht je ervan om deze even te voorschijn te toveren op een feestje of bij het ontbijt tijdens een logeerpartijtje?  😉

Afbeelding

Deeg
Ingrediënten:
  • 1/4 cup (50 g) kokosbloemsuiker
  • 3 cups (420 g) Glutenvrije meelmengeling (http://wp.me/p49Zsn-1C)
  • 1/4 Thl  bakpoeder
  • 1 thl (3 g) droge gist
  • snuif  zout
  • 150 ml lauwe kokosmelk
  • 2 eieren,  op kamertemperatuur
  • 60 g gesmolten boter

Werkwijze:

Deeg maken :

  1. Doe meel, bakpoeder, gist en suiker in de mengkom van de keukenmachine en meng alles goed.
  2. Voeg melk, boter en eieren toe en meng dit op de laagste stand met het meel
  3. Doe er het zout bij en kneedt het geheel gedurende zo’n vijftal minuten op de hoogste stand, tot het een mooi, samenhangend, kneedbaar deeg geworden is. Gebruik halverwege eventueel een pannenlikker om langs de randen alles naar beneden te schuiven,  om ervoor te zorgen dat alles even goed gemengd is.
  4. Doe het deeg in een lichtjes ingeoliede kom en dek af met folie.  Laat rijzen tot het volume verdubbeld is.
  5. Zet het deeg in de koelkast gedurende minstens 12 uren (mag tot drie dagen). Dit is om het deeg handelbaarder te maken voor verdere verwerking.

 

¨Je kunt het ook wel sneller gebruiken, maar het zal kleveriger zijn.  Wanneer je dit wil, laat het dan eerst gedurende ca 1 uur rijzen (tot verdubbeling volume) en zet het dan minstens 15 minuten in de koelkast.  Verder kun je de instructies gewoon verder volgen.

Voorbereiding deeg :

  1. Bedek een bakplaat met bakpapier of een siliconenmatje
  2. Bebloem je werkvlak en stort het deeg erop uit.
  3. Stuif een beetje bloem op het deeg en kneed lichtjes, daarna vouw je het een paar keer dubbel (zoals je voor bladerdeeg zou doen)
  4. Herhaal deze stap een drietal keer, tot het deeg zacht geworden is.

 

* Let erop dat je niet te veel en te hard kneedt en niet teveel bloem gebruikt, anders zal het rijzen niet goed meer lukken.

Afbeelding

Koffiekoeken maken :

Op een bebloemd oppervlak het deeg in twee verdelen; leg een deel apart en bedek met een keukendoek, om het uitdrogen te vermijden.

Rol met je handen het deeg uit tot een rechthoek en leg het op lichtjes ingevet bakpapier.

Nu kun je het deeg verder uitrollen met een deegrol tot het de gewenste dikte heeft.  Gebruik een beetje bloem om het kleven aan de rol te voorkomen.

Verwijder het teveel aan bloem van de deeglap en smeer er gesmolten boter over.  Dit gaat gemakkelijk met een borsteltje, maar ook met je handen 😉

Doe een laag banketbakkerroom op het deeg en verdeel het zo gelijkmatig mogelijk . (recept zie verder)

Nu kun je rozijntjes of chocoladedruppels over de room strooien, indien gewenst.

Gebruik een scherp mes of een pizzarol om stroken te snijden.  Snij in de lengte, om lange repen te bekomen.

Rol nu elke strook voorzichtig op.

Leg elke rol op een met bakpapier bedekte ovenplaat.  Laat voldoende afstand tussen elke rol (minstens 5 cm); ze moeten nog rijzen en nemen dan dus meer plaats in.

Duw de rollen met je handpalm een  plat en bedek met plastiekfolie.

Laat 30 minuten rijzen op een warme plaats (tot ze net beginnen te rijzen). Intussen de oven voorverwarmen op 170°C!

Haal de folie eraf en bestrijk elke rol met losgeklopt ei.

Bak gedurende 15 minuten goudbruin in het midden van de oven.

Even laten afkoelen op de bakplaat vooraleer op een rooster te leggen.

Eenmaal de koeken helemaal afgekoeld zijn, kun je er de glazuur naar keuze op doen.  (recept zie verder) Ook zonder de glazuur zijn ze heerlijk! 😀


Banketbakkersroom

Ik gebruik kokosmelk en dit gaat prima! 🙂

Pudding al roerend laten koken

Ingrediënten:

  • 250 ml melk
  • druppel vanille extract of een vanille stokje of 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eidooiers
  • 20 gram maizena
  • 50 gram suiker

Werkwijze:

  • Meng de suiker met de maizena (en vanillesuiker)
  • Roer dit los met een beetje koude melk.
  • Breng de rest van de melk aan de kook (met het vanillestokje)
  • Roer ondertussen de dooiers met het maizena/suikermengsel licht schuimig ( en vanille extract)
  • Giet een deel van de hete melk al roerend bij het eimengsel en giet dit weer terug in de pan met de rest van de melk.
  • Alles zit nu in de pan. Breng dit al roerend aan de kook. Zodra de pudding begint te borrelen, laat het nog 1 minuut zachtjes doorkoken, blijven roeren!
  • Schenk de pudding op een met koud water afgespoeld bord, platte schaal en dek dit af met plastic folie. Laat het op het aanrecht afkoelen (half uur) en dan in de koelkast verder afkoelen.
  • Klaar voor gebruik. Roer het even door om een gladde massa te krijgen.

Bron : http://www.glutenvrijgenieten.nl/banketbakkersroom/

Bekijk het filmpje van de gebaksjuwelier : http://www.youtube.com/watch?v=12ovuM3-nbk

Chocoladeglazuur/Vanilleglazuur

Ingrediënten:

  • 1 cup bloemsuiker
  • 1 tot 2 EL melk
  • 1 EL cacaopoeder of 1 thl vanille extract

Werkwijze:

  1. Meng alles tot een vloeibaar geheel
  2. Giet met een Eetlepel de gewenste hoeveelheid glazuur op elke koek

Bron : http://glutenfreeonashoestring.com/starbucks-style-gluten-free-morning-buns/

Advertenties

Auteur: glutenvrije keuken

Na vele jaren gezondheidsproblemen kreeg ik in juli 2008 te horen dat ik coeliakie had. Dit was het begin van mijn glutenvrije leven. Ik vertel graag over mijn bak- en kookervaringen :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s