glutenvrije keuken

Een blog over mijn alledaagse ervaringen met coeliakie

Opgevulde pizzahap

Een reactie plaatsen

Dit is de tijd van het jaar waarop je nogal eens ergens uit eten gaat; familie, vrienden, Kerstmarkten, jaarafsluiters alom…  Wanneer je geluk hebt, vertoef je in een omgeving waarin ook gedacht wordt aan de mensen in het gezelschap die niet zomaar alles mee kunnen eten én wordt er iets voorzien wat geheel en volledig ‘veilig’; dus zonder ook de kans op kruisbesmetting; en voedzaam lekker is.

Het is niet altijd eenvoudig…. en toch weer wel.  Het vergt vooral even de bereidwilligheid om stil te staan en alert te zijn op hoe je met voedsel omgaat.

Zo is het héél belangrijk dat alle materialen absoluut gevrijwaard zijn van gluten en dat er ook zeker niets over of naast de glutenvrije voedingsmiddelen komt.  Een moment van onoplettendheid is voldoende om bijvoorbeeld met broodkruimels over een glutenvrij gerecht te komen, waardoor het voor iemand met coeliakie dus absoluut niet meer veilig is.

Ik kan me eigenlijk nauwelijks voorstellen dat je het leuk kunt vinden als iemand in het gezelschap na een half uur doodziek wordt, en dat voor een aantal dagen het geval is, om zo’n verdwaalde kruimel…. 😉

Er zijn enkele simpele basisregels, die iedereen kan naleven. Als je pure voedingsmiddelen neemt, al dan niet met enige creativiteit tentoongespreid, kun het perfect… Niemand hoeft zich buitengesloten of sneu te voelen 😉

Gouden regels zijn :

 • Was altijd je handen extra goed als je glutenvrije voeding gaat klaarmaken.
 • Gebruik absoluut goed afgewassen en afgespoeld materiaal en gebruik een propere handdoek om het af te drogen.  Zorg voor een goed afgewassen en gespoeld werkvlak.
 • Snij geen groenten op een (houten) plank waarop ook gluten op verwerkt worden.  Een broodplank kan in de ‘snijgleuven’ immers verborgen gluten hebben.
 • Hou alle glutenvrije schotels en gerechten uit de buurt van gluten; voorzie eventueel een volledig aparte schotel!
 • Denk eraan dat ook boter, sausjes, …. onveilig is als er mensen met een glutenmes gebruik van maken; ook hier kun je een aparte portie voorzien.

Foto 12-12-14 14 33 59

Persoonlijk vind ik het alsnog mijn eigen verantwoordelijkheid om zeker te zijn dat ik iets te eten heb.  Dit doe ik door vooraf af te spreken met de gastheer- of vrouw, of, wanneer het om kleine hapjes gaat, na te kijken op de ingrediënten van het aangebodene of er iets tussen zit wat ‘veilig’ is.

Maar, op een lege maag functioneert niemand echt goed én je wordt er absoluut niet vrolijk van als iedereen dan smaakvol kan eten,  ik voorzie altijd zelf iets wat ik lekker vind. 😉

Geen zin in een droog koekje of cracker?  Liever het gevoel dat je toch meedoet met de anderen?  Op zoek naar iets wat feestelijker aanvoelt dan een droge boterham met kaas?  Lees dan zeker even dit recept en bedenk hoe lekker en handig voor vele gelegenheden deze hap is! 😀

Heb je zelf geen coeliakie, maar komt er wel eens iemand op bezoek en wil je die dan ook graag onverwachts iets hartigs aanbieden? Je kunt een voorraadje maken en invriezen, zodat je ze snel bij de hand hebt als dat nodig is.

Uiteraard kun je de vulling naar wens en smaak aanpassen.

Omdat dit gemakkelijk te houden voor iedereen, heb ik de pizzamix van Aveve getest, die vrij recent in hun glutenvrij gamma opgenomen werd. Deze is gluten-, tarwe-, maïs-, ei- én melkvrij.

Tip : Uiterst geschikt om pizzahapjes als aperitief te maken, ook zonder dicht te vouwen! 🙂

Foto 12-12-14 14 26 56

Pizzadeeg

 • 400 g Pizzamix (AVEVE)
 • 260 ml Lauw water
 • 10 g Droge gist
 • 25 g Olijfolie
 • Zout
 • Pizzakruiden

Vulling

 • Tomantenpassata
 • Fijgesneden groenten naar keuze bv. paprika, courgette, wortel, ui,…
 • Pizzakruiden naar smaak
 • Gemalen kaas (enkel als je lactose en caseïne verdraagt!)

Werkwijze

 1. Stoof de groenten in doe er de passata bij.
 2. Laat een tijdje sudderen tot alles gaar is en de smaken vermengd.
 3. Kruiden toevoegen naar smaak
 4. Laat dit afkoelen tot het minstens lauwwarm is.
 5. Deeg bereiden door alle ingrediënten te mengen tot een homogeen en handelbaar deeg.
 6. Laat het deeg een tiental minuten rusten
 7. Rol nu het deeg uit tot de gewenste dikte.  Dit mag vrij dun zijn, maar moet nog wel handelbaar blijven.
 8. Steek ronde vormen uit.  Met een soepkom ging dit vrij goed, maar elke mal is geschikt. Het hoeft trouwens niet persé rond te zijn 😉
 9. Bestrijk de randen met een ei/watermengsel of neem plantaardige melk of gewoon water
 10. Leg een flinke eetlepel vulling aan een kant van het deeg, doe er een beetje gerapste kaas bij en vouw dicht.
 11. Duw de randjes goed aan; je kunt hiervoor een vork gebruiken.  Door het rijzen en bakken gingen die van mij een beetje open.
 12. Leg de pizzahap op een, met bakpapier bedekte, bakplaat.
 13. Laat 45 minuten afgedekt rijzen.
 14. Bak ca 15 min. in een voorverwarmde oven van 180°C.  Blijf in de  buurt en hou in de gaten of de oven niet te hard bakt; je wil ze niet te hard gebakken!
 15. Laat ze even afkoelen vooraleer te eten of bewaar ze voor later (eventueel ingevroren)

De ingevroren pizzahap kun je in de microgolf opwarmen.

 

http://thuisbakken.avevewinkels.be/producten/mix-voor-pizza-glutenvrij

glutenvrije-mix-voor-pizza-400-g_425x339

 

Advertenties

Auteur: glutenvrije keuken

Na vele jaren gezondheidsproblemen kreeg ik in juli 2008 te horen dat ik coeliakie had. Dit was het begin van mijn glutenvrije leven. Ik vertel graag over mijn bak- en kookervaringen :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s