glutenvrije keuken

Een blog over mijn alledaagse ervaringen met coeliakie

Mini appeltaartjes

Een reactie plaatsen

Heb je niet altijd zin in zomaar een koekje bij de koffie als iedereen een taartje eet?  Wil je iedereen verrassen met een mini-traktatie bij de koffie?  Of gewoon even geen zin in een simpel koekje?  Wel, hou dit recept dan maar bij de hand! 😀

De bodem is gemaakt met een koekjesdeeg, maar ongelooflijk eenvoudig hoe je er een extraatje mee kunt maken zonder een grote keukenheld te zijn.

Dit is iets wat je je kinderen kunt laten maken, zonder meer…. 🙂  Laat ze maar lekker experimenteren met het fruit dat ze graag lusten of neem wat je voorhanden hebt. Wie weet willen ze dit graag  als traktaat voor een verjaardag of bij een feestje. :-/

Liever geen fruittaartje waarbij het fruit meegebakken is, geen probleem…. Combineer naar hartelust en fantaseer er maar op los! 😀

Weet je wat ook handig is?  Je maakt dit deeg wanneer je wil, bewaart het enkele dagen in een afgsloten door in de koelkast of legt een portie in de diepvries, voor ‘snel’ gebruik.  Ook de gebakken taartjes blijven lekker als je ze enkele dagen, luchtdicht, bewaart.

Foto 24-12-14 13 48 25 (1)

Ingrediënten

  • 100 ml rijstsiroop
  • 1 EL fijngemalen chiazaad
  • 30 ml kokosmelk (of andere plantaardige melk)
  • 20 druppels citroenaroma
  • 280 g meel (http://wp.me/p49Zsn-yr)
  • 2 thl bakpoeder
  • snuif zeezout
  • 120 ml kokosolie
  • Appel of ander fruit
  • optioneel : rijstsiroop, kokossiroop, agavenectar, aalbessengelei,….

Foto 24-12-14 13 57 00

Werkwijze

  1. Vet een bakvorm in of gebruik een silliconevorm.  Een muffintray is geschikt.
  2. Meng rijstsroop, aroma, melk en chiazaad en zet aan de kant.
  3. Zeef het meel met bakpoeder en zout.
  4. Doe er kokosolie bij en meng met je handen tot alle olie opgenomen is en je een kruimelig geheel bekomt.
  5. Meng hier de vloeibare mengeling onder tot je een zacht, samenhangend en lichtjes kleverig deeg hebt.
  6. Leg dit een uurtje in de koelkast.
  7. Verwarm de oven op 180°C.
  8. Neem gelijke hoeveelheden van dit deeg, maak er een bol van en duw plat op de bodem van je vorm.  Zorg voor opstaande randjes.
  9. Doe een klein laagje rijstsiroop, gelei of iets anders aan vloeibare zoeter op de bodem.
  10. Beleg met gesnipperde appel, tot aan de randjes van het deeg.
  11. Bak zo’n 12 minuten, of tot de randjes goudbruin gekleurd zijn.  Hou je oven in de gaten om aanbakken te voorkomen!
  12. Laat de taartjes even afkoelen in de vorm voor je ze verder op een rooster laat koelen, anders breken ze meteen.

 

Noot : Heb je graag citroenzandkoekjes?  Maak dan een rol van het deeg, pak het in huishoudfolie om in de koelkast te leggen.  Hier kun je dan met een scherp mes snel koekjes van snijden en op een beklede bakplaat in een tiental minuten bakken.

Bron : http://www.rickiheller.com/2007/12/last-minute-christmas-cookie/

Advertenties

Auteur: glutenvrije keuken

Na vele jaren gezondheidsproblemen kreeg ik in juli 2008 te horen dat ik coeliakie had. Dit was het begin van mijn glutenvrije leven. Ik vertel graag over mijn bak- en kookervaringen :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s