glutenvrije keuken

Een blog over mijn alledaagse ervaringen met coeliakie

Champignonroomsoep

Een reactie plaatsen

Voor wie ineens te horen krijgt dat hij/zij, een gezinslid of iemand uit de nabije omgeving coeliakie heeft en geen gluten meer mag eten,  is koken plots niet meer zo vanzelfsprekend.

Zoals iedereen, dacht ik aanvankelijk dat het best wel zou meevallen, ik gewoon geen brood, koeken en pasta meer kon eten, maar voor de rest was ik onwetend.  Niets blijkt echter zo simpel als het om gluten en coeliakie gaat en dat leer je dan ook héél snel.

Wanneer je de ingrediënten van alles wat je wil klaarmaken en/of eten moet gaan lezen, merk je meteen op dat gluten, tarwe, rogge, spelt, haver, etc eigenlijk zowat in alles wat maar enigszins bereid is, zit verwerkt.  Je kunt het zo gek niet bedenken of het bevat gluten. Bovendien moet je ook nog eens rekening houden met ‘kruisbesmetting’, ‘bevat mogelijk sporen van gluten’, ‘gemaakt in een bedrijf waar ook gluten verwerkt worden’.

Bij de kruisbesmetting gaat bij iedereen met coeliakie een belletje rinkelen, want dit is absoluut verboden.  Voor de andere termen gaat ieder er op zijn manier mee om, want niet iedereen reageert even snel op een ‘verdwaald spoortje gluten’.  Ik behoor tot die groep die heel gevoelig is en ook alles wat uit tarwe gehaald wordt, moet vermijden. Dit is dan ook glucose, maltose en dextrose uit tarwe.

Daar bij het begin van de diagnose veel mensen dusdanige darmschade hebben gekregen, en er tevens een lactose intolerantie of zelfs caseïne intolerantie is ontstaan, wordt vaak aangeraden om ook dit te vermijden.  Bij de meeste mensen nemen deze klachten gelukkig af naarmate de darmvlokken zich herstellen, al kan hier toch behoorlijk wat tijd over gaan. Soms spreken we dan over jaren….

Ik wil dan ook  extra aandacht besteden aan deze groep mensen; mensen die pas bekend zijn met coeliakie of glutengevoeligheid én problemen met melkproducten.  Om deze mensen en hun omgeving op weg te helpen, probeer ik af en toe de ‘dagelijkse keuken’ extra aandacht te geven.

Vandaag maken we champignonroomsoep, zonder gluten en zonder melk dus 😉

Foto 22-01-15 13 23 32

Ingrediënten

  • 2 grote uien
  • bakje champignons
  • Ongezoete rijstroom
  • kippebouillon zonder gluten (bv. Knorr)
  • Peper, zout en eventueel andere kruiden naar keuze

Werkwijze

  1. 2 grote uien fijnsnijden en stoven in bakboter of olijfolie
  2. Champignons onder stromend water spoelen en alle aarde verwijderen
  3. Fijngesneden champignons even laten meestoven met de ui
  4. Voeg water twee liter water toe en doe er  bouillon bij
  5. Laat dit een half uurtje sudderen op een laag vuurtje
  6. Met een staafmixer mixen tot er geen stukjes meer te zien zijn
  7. Is de soep te dik, voeg er dan water bij tot de gewenste dikte. Proef even en kruid eventueel bij
  8. Doe  rijstroom bij en roer goed.  Heb je graag een iets romiger soep, dan doe je er meer rijstroom bij
  9. Serveer in een bord of soepkom en doe er een eventueel een beetje rijstroom bij ter garnering.  Het oog wil immers ook wat 😉

Foto 22-01-15 14 06 45

Smakelijk!

 

 

Advertenties

Auteur: glutenvrije keuken

Na vele jaren gezondheidsproblemen kreeg ik in juli 2008 te horen dat ik coeliakie had. Dit was het begin van mijn glutenvrije leven. Ik vertel graag over mijn bak- en kookervaringen :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s