glutenvrije keuken

Een blog over mijn alledaagse ervaringen met coeliakie

Appelbollen

Een reactie plaatsen

Zin in iets met appels… of appels met rozijnen?  Ook dit is weer een topper!

Op zich zijn er tal van variaties mogelijk en ik ben eigenlijk benieuwd naar wat jullie hiervoor zouden willen geprobeerd zien.  Misschien zijn meer  vruchten net zo lekker, al dan niet gecombineerd met iets anders…. Zo denk ik aan peren met amendelschaafsel, ananas met kokos,…..

Met de zomer voor de deur, vruchtensoorten  in overvloed en een beetje inspiratie, gaan we hiermee zeker nog een paar keer aan de slag 😉

2015-03-02 16.56.29

Ingrediënten

  • 15 g droge gist
  • 120 ml lauwwarme melk
  • 6 cups meelmengeling
  • 1 EL Fiberhusk
  • 1/3 cup suiker
  • snuif zout
  • 1 cup harde boter in blokjes
  • 350 ml magere kookroom
  • 6 eiwitten
  • twee appels in blokjes
  • rozijnen
  • 1 EL maïzena
  • kaneel

2015-03-02 16.56.06

Werkwijze

Appelvulling

  1. Laat de rozijnen weken in een beetje lauw water
  2. Stoof de appelstukjes lichtjes aan
  3. Voeg er de geweekte rozijnen bij en voeg kaneel naar smaak toe
  4. Los de maïzena op in een beetje van het weekwater en voeg het eveneens bij de appels. Roer voorzichtig
  5. Breng aan de kook en laat even indikken. Zet aan de kant

 

Deeg

  1. Los de gist op in de melk en zet aan de kant
  2. Meng meel, fiberhusk, suiker en zout
  3. Voeg er de boter bij
  4. Doe er het gistmengel, de room en de eiwitten bij en meng alles tot je een zachte, homogene, kleverige masse bekomt
  5. Neem huishoudfolie om de mengkom af te dekken en plaats deze minstens een nacht in de koelkast
  6. De volgende dag haal je een vierde van het deeg uit de kom, rol dit uit op een bestoven werkvlak
  7. Wanneer het deeg uitgerold is, snij je het in vierkante stukken van gelijke grootte
  8. Verdeel een beetje van het appelmengsel op elk stuk en vouw dit dicht.  Probeer hier zoveel mogelijk het appelmengsel te bedekken, maar hier en daar een gaatje, kan geen kwaad
  9. Leg de bollen op een met bakpapier bedekte bakplaat en laat zo’n uurtje rijzen op een warme plaats
  10. Verwarm de oven op 170°C
  11. Bestrijk met eigeel
  12. Bak ca 25 minuten of tot goudbruin
  13. Draai de broodjes om en bak nog zo’n 5 minuten, zodat de onderkant ook helemaal gaar is
  14. Laat afkoelen op een rooster
Advertenties

Auteur: glutenvrije keuken

Na vele jaren gezondheidsproblemen kreeg ik in juli 2008 te horen dat ik coeliakie had. Dit was het begin van mijn glutenvrije leven. Ik vertel graag over mijn bak- en kookervaringen :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s