glutenvrije keuken

Een blog over mijn alledaagse ervaringen met coeliakie

Pecannotentaartjes

Een reactie plaatsen

Afgelopen week stond de televisie op en ‘Ilse kookt’ begon.  Niet meteen iets waar ik normaal naar kijk, maar ze vertelde dat ze pecannotentaartjes zou maken en mijn aandacht kreeg ze  🙂

Ik nam snel pen en papier en ging noteren wat ze vertelde.  Uiteraard waren haar taartjes helemaal niet glutenvrij en ik slikte wel even bij het horen van de suikerhoeveelheden die gebruikt werden.  Het eindresultaat zag er dan toch echt wel uit om in te bijten, dus zette ik dapper voort… Ik wou en zou een iets gezondere variant maken en hoopte op een net zo mooi én lekker resultaat.

Kruimeldeeg heb ik al wel een paar keer gemaakt, maar ik had tot nu toe niet echt een bodem die helemaal kon bekoren.  In mijn broodrecepten had ik al gemerkt dat ik het met gierstmeel een lekker brood kreeg en dat dit, naar mijn smaak en herinnering, naar gewoon brood smaakte.   Het stond dus al vast dat ik gierstmeel zou gebruiken.  Ik vulde het aan met volkoren rijstmeel en Schär C.

Voor de vulling nam ik nu kokosbloemsuiker en golden syrup en voor de toplaag karameliseerde ik de pecannoten in kokosbloemsuiker.  Omdat ik niet alle taartjes op hetzelfde moment maakte, bleek ik niet voldoende van de toplaag te hebben en dus bakte ik zonder.  Ook deze zijn heel lekker en op die manier is de suiker nog eens minder.  Als ik nog enkele noten overhad, had ik er daar wel eentje van bovenop gelegd, gewoon omdat het leuk oogt 😉

Volgende keer vries ik een deel van het deeg in voor een volgende kruimeldeegtaart, dan heb ik snel een paar taartjes als ik minder tijd heb… Handig toch! 😀

2015-04-17 13.34.27

Kruimeldeeg

Ingrediënten

  • 300 g bloem (150 g schar C, 60 g gierst, 100 g volkoren rijstmeel)
  • 100 g suikervervanger (bv. stevia en sukrin)
  • 100 g boter uit de koelkast
  • snuif zout
  • 2 eieren

 Werkwijze

  1. Alles mengen
  2. boter in stukjes onder mengen
  3. Als laatste de eieren toevoegen
  4. In plastiekfolie minstens een uur in de koelkast laten opstijven

Pecannotenvulling

Ingrediënten

  • 125 g grof gehakte pecannoten
  • 100 g kokosbloemsuiker
  • 150 g golden syrup of ahornsiroop (rijststroop kan ook)
  • Thl vanille essence
  • 35 g vloeibare boter
  • 2 eieren

Werkwijze

  1. Oven voorverwarmen op 160°C
  2. Suiker met siroop en vanille opkloppen met 2 eieren
  3. Doe er de gehakte pecannoten bij
  4. Rol het kruimeldeeg open op een met rijstmeel bestoven werkvlak (ca 0,5 cm dikte)
  5. Steek er cirkels uit ter grootte van je vormpjes (minitaartvormpjes, beschuivormen, muffinvorm,….)
  6. Leg het deeg in de vorm en duw voorzichtig zodat je een opstaande rand hebt.
  7. Vul met een flinke lepel vulling

2015-04-17 13.33.25

Topping (optioneel)

Ingrediënten

  • 50 g hele pecannoten
  • 50 g boter
  • 50 g kokosbloemsuiker

Werkwijze

  1. Boter en suiker smelten in een klein steelpannetje
  2. Doe er de noten bij en roer alles goed om.
  3. Laat karameliseren
  4. Verdeel over de taartjes
  5. Bak de taartjes 15 à 20 minuten of tot de randjes goudbruin kleuren en de vulling een beetje optgesteven is.
  6. Laat de taartjes een tijdje afkoelen alvorens uit de vorm te halen, anders breken ze.

Bron : http://www.libelle-lekker.be/recepten/zoeken/7079/pecannotentaartjes

Advertenties

Auteur: glutenvrije keuken

Na vele jaren gezondheidsproblemen kreeg ik in juli 2008 te horen dat ik coeliakie had. Dit was het begin van mijn glutenvrije leven. Ik vertel graag over mijn bak- en kookervaringen :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s