glutenvrije keuken

Een blog over mijn alledaagse ervaringen met coeliakie

Pittige aperitiefbolletjes

Een reactie plaatsen

Veel mensen met coeliakie hebben ook problemen met het verteren van melk- en melkproducten, dus ook met kaas.  Dit kan tijdelijk zijn; tot de darmschade door de gluten hersteld is en de darmen terug normaal voeding opnemen en hun volledige functie hersteld is.  De kans op een blijvende gevoeligheid blijft.

Bij ons thuis hebben we beide problematieken, zij het niet bij dezelfde persoon.  Dat is dan ook de reden waarom ik op zoek ga naar recepten en gerechten waar zowel gluten als melk niet in voorkomen.  Dit vergt vaak enig denkwerk en creativiteit, maar levert desalniettemin regelmatig verrassende en lekkere resultaten.

Onlangs vroeg iemand naar ideetjes voor hapjes bij de aperitief en dit zette me aan het denken.  Kaasballetjes zijn lekker en leuk, maar hoe doe je dat als je geen kaas mag??

Sinds kort is er een alternatief beschikbaar voor kaas, waar ook geen soja in voorkomt, want ook voor soja kun je behoorlijk intolerant of allergisch zijn. 🙂

2015-05-07 20.17.57

Deze ‘kaas’ is op basis van kokosolie en verkrijgbaar in verschillende varianten.  Let wel op de ingrediënten, want van hetzelfde merk heb je ook producten die gluten bevatten!  Zelf kon ik op het allerlaatste nippertje vermijden dat ik een geraspte kaasvariant in dit recept gebruikte, doordat ik alsnog even de ingrediënten ging nalezen.

Dit is dan ook een gouden tip…. ALTIJD ingrediënten blijven lezen, ook al ga je ervan uit dat wat je in handen hebt glutenvrij is.  Elke receptuur kan om het even wanneer aangepast zijn en hierdoor plots toch gluten bevatten!

2015-05-07 20.17.49

De aperitiefballetjes in dit recept smaken uiteraard niet zoals de normale kaasballetjes, maar zijn best wel een lekker alternatief.  Ze zijn het lekkerst wanneer ze versgebakken uit de olie gegeten worden, maar je kunt zonder problemen een voorraadje klaarmaken en zo invriezen tot je ze wil gaan gebruiken.

Voor mijn eerste experiment nam ik de vartiatie met chili, wat best wel pittig bleek te zijn en hierdoor zeker niet voor iedereen de voorkeursmaak.  De variaties met paprikastukjes of oreagano en thijm zijn milder.

Waarom ik niet de geraspte varianten nam, komt dus doordat ik eerst de foute zakken kocht en toen ik die ging omruilen, waren de glutenvrije, neutraal smakende, reeds verkocht.  :-p

Ik wil er graag nog een lekker dipsausje bij, maar op dit moment heb ik nog niets kunnen bedenken wat het vermelden waard is 😉

2015-05-07 20.06.26-2

Ingrediënten

 • 4 stijfgeklopte eiwitten
 • 1 zakje bakpoeder
 • 200 g bloem (ik nam witte bloem van Dove’s Farm)
 • 300 g geraspte kaasalternatief
 •  3 flinke eetlepels gistvlokken (accentueert de kaassmaak) = Optioneel!
 • eventuele kruiden naar eigen smaak (bij niet pittige variant)

Werkwijze

 1. Meng alle ingrediënten met de handen
 2. Vorm er kleine bolletjes van min of meer gelijke grootte van
 3. Bak in een frituurpan (of neem een pannetje zonnebloemolie of kokosolie op het vuur)
 4. Let op : de balletjes neigen een beetje aan de bodem te kleven.  Maak deze voorzichtig los met een geschikte lepel.
 5. De balletjes komen bovendrijven als ze klaar zijn.
 6. Laat even uitlekken op keukenpapier
 7. Serveer
Advertenties

Auteur: glutenvrije keuken

Na vele jaren gezondheidsproblemen kreeg ik in juli 2008 te horen dat ik coeliakie had. Dit was het begin van mijn glutenvrije leven. Ik vertel graag over mijn bak- en kookervaringen :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.