glutenvrije keuken

Een blog over mijn alledaagse ervaringen met coeliakie

Fruittaart met banketbakkersroom

Een reactie plaatsen

Deze taart behoeft geen uitleg… Ze ziet er lekker uit en zo smaakt ze ook  😀

Je kunt een dag op voorhand de bodem bakken en de banketbakkersroom maken, zodat je op het allerlaatste moment de taart kunt maken.  Het fruit kies je natuurlijk zelf en is aan te passen naar smaak en seizoen.  Hoe meer fruit je wil gebruiken, hoe minder room je in de bodem doet…

Toch even vermelden dat je ook gewone, stevige, vanillepudding kunt gebruiken als je geen ei mag hebben.

Smakelijk en aantrekkelijk op elke tafel 😉

2015-09-12 09.03.25

Bodem

Ingrediënten

  • 125 g meel (bv Dove’s Farm)
  • 75 g sorghummeel of een mengeling van kastanjemeel, boekweitmeel
  • 2 EL kokosbloemsuiker
  • snuif zeezout
  • 100 g kokosolie (eventueel geurloos)
  • 5 EL kokosmelk of rijstmelk
  • 1 thl guargom of xanthaangom (optioneel, zorgt voor meer samenhang)

Werkwijze

  1. Oven voorverwarmen op 180°C
  2. Doe alles in een grote mengkom en meng met de handen tot je een stevige, maar goed samenhangende deegbol bekomt
  3. Neem een ronde bakvorm of twee kleinere vormen en verdeel het deeg hierover. Met de handen duw je het deeg egaal op de bodem en de (opstaande) randen
  4. Bak ca 20 minuten, of tot de bodem lichtjes gebruind is en van de randen loslaat

Banketbakkersroom

Ingrediënten

  • 250 ml magere kokosmelk of rijstmelk
  • 30 g vanillepuddingpoeder
  • 2 eierdooiers
  • 50 g xylitol  (berkensuiker) of andere suiker(vervanger)

Werkwijze

  1. Los puddingpoeder in een een beetje koude melk op
  2. Intussen breng je de melk aan de kook
  3. Roer het puddingmengsel, samen met de eierdooiers schuimig
  4. Giet een deel van de kokende melk bij het puddingmensel, terwijl je blijft roeren
  5. Doe dit mengsel bij de kokende melk
  6. Breng roerend aan de kook en laat een minuut doorkoken
  7. Doe de patisserieroom in een glazen kom en dek af met platsicfolie.  Dit om velvorming te voorkomen
  8. Laat een uurtje afkoelen alvorens in de koelkast te zetten
  9. Wanneer de room helemaal is afgekoeld en je wil het gaan gebruiken, volstaat het om het goed op te kloppen tot het er terug romig uitziet.

2015-09-12 09.04.33

Assemblage van de taart

  1. Vul de taartbodem met banketbakkersroom tot net onder de rand en verdeel dit gelijkmatig
  2. Beleg met fruit naar keuze
  3. Optioneel kun je er nog toefjes slagroom op doen
Advertenties

Auteur: glutenvrije keuken

Na vele jaren gezondheidsproblemen kreeg ik in juli 2008 te horen dat ik coeliakie had. Dit was het begin van mijn glutenvrije leven. Ik vertel graag over mijn bak- en kookervaringen :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s