glutenvrije keuken

Een blog over mijn alledaagse ervaringen met coeliakie

Gevulde speculaas

Een reactie plaatsen

Dit recept heb ik van Paula van ‘De gebaksjuwelier’.  Een toffe dame die intussen een volledig glutenvrije bakkerij startte in Culemborg, in Nederland.  (http://www.glutenvrijgenieten.nl/)  Als je kans hebt, moet je zeker eens langsgaan om haar heerlijke brood en gebak te proeven.  Ik ben zeker dat je niet teleurgesteld zult zijn.

Ik leerde Paula kennen via een groep op FaceBook.  Ze heeft zelf helemaal geen coeliakie, maar heeft zich eerst heel goed verdiept in de problematiek en is aan de slag gegaan om veel recepten uit te proberen en aan te passen, zodat ze echt lekker werden.

Sinds enige tijd is ze dan ook nog met haar eigen bakkerij gestart en nog geen enkele negatieve recentie gekregen, integendeel 🙂

Paula deelt ook geregeld recepten en vraagt naar ieders mening om het alsnog nog lekkerder te maken, of aan nog andere allergieën of intoleranties, die vrij vaak bij coeliakie of glutensensitiviteit samengaan.  In de eerste plaats zoekt ze om ook melk- en lactosevrij te bakken, maar ook om suikers te beperken.

Het contact met Paula gebeurde tot nu toe enkel via internet, maar is altijd heel hartelijk.  Jammer dat Culemburg niet meteen in de buurt is, anders ging ik er in elk geval heel vaak langs.

Ik post hier haar recept, zoals ze het zelf op haar blog postte.  Voor de amandelspijs deed ik een kleine aanpassing, om het suikerarm te maken.

Gevulde speculaas

2015-11-16 10.26.20

Ingrediënten:

  • 200 gram meel
  • 7 g bakpoeder
  • 95 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 eetlepels speculooskruiden
  • 1 mespunt zout
  • 150 gram koude kokosolie
  • 2 eieren
  • wat rijstebloem voor bestuiven aanrecht, indien nodig
  • 200 gram amandelspijs
  • handje geschaafde amandelen of halve amandelen

Werkwijze:

  • Heb je een staande mixer/keukenmachine? Draai dan met de waaier of bisschop eerst de kokosolie met de kokosbloesemsuiker en zout los. Voeg daarna 1 ei toe, meng dit goed. Meng het meel en de speculaaskuiden in een kom doorelkaar met een garde. voeg dit toe aan het olie/suiker/ei mengsel. Laat dit kort draaien, totdat het deeg aan elkaar begint te klonteren.
  • Met de hand? Doe meel, kruiden, zout en suiker in een kom. Meng dit met een garde. Voeg 1 ei en olie toe. Kneed dit met de hand snel door, tot het deeg aan elkaar begint te klonteren.
  • Als het deeg nog niet gaat klonteren, voeg dan een eetlepel kokosolie of vloeibare boter toe.
  • Vorm het deeg tot een bal. Leg deze op een stuk huishoudfolie. Vorm het deeg tot een rechthoekig plat stuk (zie foto). Laat dit deegstuk rusten in de koelkast, minstens een half uur, het liefst een hele dag. Dit bevordert de smaak van het deeg en het is makkelijker te bewerken. Het deeg koelt sneller en gelijkmatiger als het een plat stuk is.
  • Verwarm de oven voor op 170°. Vet een bakvorm van ong. 22 x 15 cm in. Leg bakpapier in een bakvorm.
    Laat het bakpapier iets overhangen, zodat je de speculaas makkelijk uit de vorm kan halen.
  • Haal het deeg uit de koeling. Verdeel het in 2 stukken, de een iets groter dan de ander. Rol het grote deegstuk uit, tussen twee vellen huishoudfolie. Vorm een rechthoekige lap net iets groter dan de bodemmaat van je bakblik. Verwijder het bovenste vel folie. Til het onderste vel op met het deeg en klap het deeg om in de vorm. Trek het vel folie eraf.
  • Duw het deeg aan met een opstaand randje. Zo krijg je een ´bakje´ van het deeg.
  • Kneed het spijs door met een half ei. Rol het spijs uit tot een plak ongeveer net zo groot als de bodem van de bakvorm. Leg het spijs in de vorm, druk dit aan.
  • Rol het tweede stuk deeg uit tussen twee vellen huishoudfolie ter grote van de bodemmaat van je bakvorm. Leg het deeg over het spijs. Druk het deeg lichtjes aan, sluit de randen goed.
  • Klop het resterende ei los. Bestrijk het deeg met het ei. Bestrooi het deeg met amandelschaafsel of halve amandelen. De halve amandelen ook even bestrijken met ei.
  • Bak de gevulde speculaas in ong. 40 minuten op 170 ° gaar. Haal de vorm uit de oven, laat de speculaas ongeveer 20 minuten afkoelen in de vorm. Los de speculaas en laat het verder afkoelen. Bewaar de gevulde speculaas in een luchtdichte trommel.

Bron : http://www.glutenvrijgenieten.nl/recepten/gevulde-speculaas-glutenvrij-lactosevrij/

Advertenties

Auteur: glutenvrije keuken

Na vele jaren gezondheidsproblemen kreeg ik in juli 2008 te horen dat ik coeliakie had. Dit was het begin van mijn glutenvrije leven. Ik vertel graag over mijn bak- en kookervaringen :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s