Eén van de moeilijkst te vervangen voedingsmiddelen voor mensen die geen gluten mogen eten, blijft nog altijd brood. Niettegenstaande ik niet ontevreden was over mijn broodrecept, ging ik toch een stapje verder. Dit omdat ik ergens toch wel de structuur van ‘echt’ brood mis; vooral dan de ‘soepelheid’ wanneer je een boterham wil plooien.
Dit brood zal je verbazen! 🙂
Het ziet er niet alleen goed uit, het voelt en smaakt ook goed! 😀 Bijkomend positief punt is dat het niet zo snel uitdroogt als het meeste glutenvrij brood. Dit betekent uiteraard niet dat het een week lang helemaal vers blijft, maar toch beduidend langer dan mijn vorige broden.
Je kunt de boterhammen meteen na afkoelen verpakken en invriezen.
Ingrediënten
- 370 g meel (bv Schär B, No Risk,…)
- 1 EL psylliumvezel
- 7 g xanthaangom
- 7 g gist
- 2 grote eieren
- 50 ml olijfolie
- 1 thl appelazijn
- 1 thl kokosbloemsuiker of rijststroop
- 290 ml water
- 4 g zout (of naar smaak)
Werkwijze
- Doe gist en zoetstof in de kom van de keukenmachine en doe er een beetje water bij. Meng en laat even staan, om de gist te activeren.
- Voeg hierbij het meel, xanthaangom, psylliumvezel, eieren, olie en meng voorzichtig
- Doe hier de rest van het water en appelazijn bij en meng tot deeg
- Voeg er het zout bij en meng alles een vijftal minuten
- Stort het deeg in een bakvorm (invetten of neem silliconevorm)
- Laat ca 40 min rijzen op een warme plaats. Laat niet te lang rijzen, anders gaat hij instorten
- Verwarm intussen te oven voor op 170°C
- Met een scherp mes maak je een paar inkepingen in het brood voor het in de oven gaat
- Bak 45 minuten. Je brood is gaar als je een hol geluid hoort als je erop klopt
- Laat afkoelen op een rek
- Eet smakelijk!
Bron : http://simplysugarandglutenfree.com/perfect-bread/
31 januari, 2016 om 08:24
Ziet er mooi en lekker uit. Momenteel bak ik met peak’s, is ook gemakkelijk plooibaar. Ik denk dat het ligt aan de hoeveelheid vocht die er bij gaat. Voor heen gebruikte ik 250 ml en in peaks is dat 350 ml.
LikeLike
1 februari, 2016 om 15:44
De hoeveelheid vocht is inderdaad heel belangrijk als je met glutenvrij meel bakt.
LikeLike