glutenvrije keuken

Een blog over mijn alledaagse ervaringen met coeliakie

Bastognekoeken van het huis

2 reacties

Eigenlijk at ik vroeger wel graag een speculoosje bij de koffie of thee en soms vind ik het jammer dat er in het glutenvrije aanbod niets is wat ze kan benaderen.  Gelukkig kunnen we dan iets bakken, wat die smaak benadert…. alhoewel ik intussen, denk ik, de smaak en structuur van die gewone koeken vergeten ben 😉

Deze koeken zijn lekker, zonder al te zoet te zijn.  De kleur is anders dan van de echte Bastognekoeken, maar ik durf te zeggen dat deze toch minder ongezond zijn dan de gekochte, glutenvrije varianten 😉

Het is een bijzonder gemakkelijk recept.  Je hebt er geen speciale apparaten voor nodig, zelfs zonder mixer kun je dit maken, maar zeef dan zeker de bloem even.

Wil je niet in één keer een grote voorraad bakken, maar maak je wel het volledige recept, dan kun je ook een deel hiervan, ongebakken dus, in de diepvries bewaren om er de volgende keer snel te bakken.  Je kunt ze ook vooral vormen en zo invriezen.  Zorge er dan wel voor dat je ze eerst ver genoeg uit elkaar legt tot ze bevroren zijn.  Daarna kunnen ze samen in een doos.

2016-02-09 17.20.19

Ingrediënten

  • 130 g plantaardige boter
  • 80 g kokosbloemsuiker
  • 3 thl speculooskruiden (bv. Verstegen)
  • 1 thl vanille extract
  • 40 g tapiocameel
  • 40 g boekweitmeel
  • 220 g No Risk
  • 1/4 cup rijstmelk (zonder suiker)
  • snuif zout

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 170°C
  2. Mix de boter met suiker en vanille extract
  3. Voeg voorzichtig meel en speculooskruiden toe en meng tot alles goed gemengd is
  4. Doe lepel per lepel rijstmelk mij, tot je een droge, maar goed samenhangende bol hebt
  5. Rol uit en snij in de gewenste vorm of gebruik een gebakpers
  6. Leg de koeken op een met bakpapier bekleedde bakplaat
  7. Bak ca 20 minuten of tot ze goudbruin zijn
  8. Laat een 10-tal minuten afkoelen op de bakplaat, of tot ze hard genoeg zijn

 

Advertenties

Auteur: glutenvrije keuken

Na vele jaren gezondheidsproblemen kreeg ik in juli 2008 te horen dat ik coeliakie had. Dit was het begin van mijn glutenvrije leven. Ik vertel graag over mijn bak- en kookervaringen :-)

2 thoughts on “Bastognekoeken van het huis

  1. Ze zien er lekker uit. Ik neem aan dat No Risk een merk is? Klopt dat? En zo ja, wat is het? Is het ook vervangbaar?

    Like

    • Inderdaad, Gerryn No Risk is het merk van glutenvrij meel dat we in de AVEVE winkels in België kunnen kopen. Ik weet dat er ook in Nederland verkooppunten van dit meel zijn (DIBRO?), maar je kunt het ook vervangen door bv wit meel van Dove’s Farm of Schär.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s