glutenvrije keuken

Een blog over mijn alledaagse ervaringen met coeliakie

Cashew Koreander Dressing

Een reactie plaatsen

Als ik rauwe groenten eet, doe ik daar meestal appelazijn en olijfolie op en dat blijf ik lekker vinden.

Toch is het leuk om eens een andere smaak te hebben, iets anders dan anders, want we houden van een beetje variatie van tijd tot tijd šŸ˜‰

Ik gebruik geen gewone azijn, daar dit een derivaat is van tarwe en ik daar overduidelijk op reageer. Ā Met vallen en opstaan heb ik het ontdekt. Ā  Wie een tarwe-allergie bovenop coeliakie heeft, is het uitzoeken hiervan, niet iets wat zomaar in Ć©Ć©n-twee-drie duidelijk is.

Niettenstaande ik acht jaar geleden bestempeld werd als ‘een uitzonderlijk’ geval, omdat ik niet enkel op de gluten reageer, maar ook opĀ alles waar maar iets van tarwe mee gemoeid is (glucose, dextrose, maltodextrine,…) De evolutie in de kennis ivm glutenreacties en aanverwante zijn op een paar jaar enorm geĆ«volueerd en steeds meer wordt duidelijk dat ik lang niet zo’n uitzonderlijk auto-immuunsysteem heb.

Dit heeft niets met glutenstapeling te maken. Ā Voor wie niet vertrouwd is met deze term; wie glutenvrije producten met maximuum 20 ppm nuttigt; bijvoorbeeld brood dat met glutenvrij gemaakt tarwezetmeel is gebakken; kan daar dagelijks (bijvoorbeeld) twee boterhammen van eten zonder problemen te krijgen. Ā  Ga je op eenzelfde dag nog eens een tweede broodmaaltijd en/of een paar koekjes bij de koffie eten, krijg je dus x aantal keer gluten binnen, waardoor je op die dag boven de maximuumwaarde uitkomt en je immuunsysteem hierop gaat reageren.

Er zijn mensen met coeliakie die hier niet meteen iets van merken, anderen juist wel, maar hou hoe dan ook in je achterhoofd dat de darmen van de persoon met coeliakie hier wel degelijk schade door lijdt! Zeker voor kinderen, die niet zomaar aangeven als ze zich niet kiplekker voelen, wordt dit best goed in het oog gehouden.

Tot hier even een opfrisser voor de ene en een oogopener voor de andere šŸ˜‰

Mijn receptje van vandaag is dus helemaal zonder tarwe of melk, noch suikers. Het is simpel te maken en voor wie nog een extraatje wil toevoegen, zoals knoflook, kan dat šŸ˜€

2016-02-19 18.11.24

Ingrediƫnten

  • 1 cup koreanderblaadjes
  • 1 cup rauwe cashewnoten, minstens drie uren geweekt (beter een nacht)
  • Sap van 1 limoen
  • 1/4 cup olijfolie
  • Peper en zout

Werkwijze

  1. Mix de cashewoten, koreander en limoensapĀ met een staafmixer of keukenmachine tot een romig geheel
  2. Doe er de olijfolie bij, kruiden met peper en zout. Ā Mix alles goed
  3. Even proeven en desgewenst bijkruiden

 

 

Advertenties

Auteur: glutenvrije keuken

Na vele jaren gezondheidsproblemen kreeg ik in juli 2008 te horen dat ik coeliakie had. Dit was het begin van mijn glutenvrije leven. Ik vertel graag over mijn bak- en kookervaringen :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.