glutenvrije keuken

Een blog over mijn alledaagse ervaringen met coeliakie

Zachte sandwiches

Een reactie plaatsen

Klinkt dit niet heerlijk voor wie geen gluten of melk eet?

Op een zondagochtend een verse sandwiches of brioche?  Met of zonder extra toevoegingen als chocolade, rozijntjes, of…. ?

Vroeger, heel lang geleden dus, was ik nooit een grote favoriet voor sandwiches.  Hoe dit komt?  Ik dacht altijd dat de traditie van mijn grootmoeder, om op elke feestdag de ganse familie uit te nodigen én steevast sandwiches met kaas en hesp de tafel vulden, ervoor hadden gezorgd dat ik die malse broodjes niet meer hoefde.  Hetzelfde geldt eigenlijk voor de biscuittaarten 😉

Intussen heb ik wel vaker een rode draad gezien in wat ik niet zo graag op mijn bord kreeg, als kind al, en het feit dat ik coeliakie bleek te hebben.  Helaas ben ik van de generatie die verplicht werd te eten wat je voorgeschoteld werd ipv waar je je goed (ttz niet ziek) bij voelde.

Gelukkig is er op dat vlak ook veel veranderd.  Mijn ouders zijn ook al jaren voorstanders van wat doorgaans ‘alternatieve voeding’ werd genoemd.  De kans dat het durven volgen van hun eigen instinct daar voor iets tussen zat, is reëel!  Bovendien kregen ze te maken met een kind dat nogal gevoelig bleek te zijn én tevens koppig volhield dat bepaalde voedingsmiddelen ziek maakte.

Na alle intoleranties en pseudo-allergieën die we in onze familie kenden, bleek dat gluten en alle dierlijke zowel als soja- producten voor de grootste problemen zorgden.  Zoiets laat je kijk op wat je eet toch behoorlijk veranderen!

Hoe dan ook wil een mens, vooral een kind, toch ergens bijhoren.  Zo ook als het kind nog schoolloopt en er gefeest en getrakteerd wordt.  Maar, geef toe, ook als volwassene wil je graag het gevoel niet altijd en overal uit de boot te vallen en zoek je naar volwaardige alternatieven, die geschikt zijn bij dergelijke (en andere) gelegenheden.

Een zacht broodje vind ik nu echt wel een leuk gevoel te geven, zeker als je zonder gluten en zonder tarwezetmeel eet.

Niettegenstaande ik al stapels brood- en broodjesrecepten heb (je kunt je niet voorstellen hoéveel haha), telkens ik iets tegenkom wat net ietsje beter dan een voorgaande lijkt, wil ik dat toch uitproberen.

Zo was het ook met dit recept op de Franstalige blog van Clementine. Zij heeft vaak goede ideeën en recepten, die eigenlijk altijd meevallen.  Toch kan ik niet laten om mijn eigen ‘draai’ aan een recept te geven.  Mijn ervaringen, mijn voorhanden zijnde basisproducten en mijn inspiratie van het moment zijn mijn troeven 😉

Hier dus mijn recept voor sandwiches, om vaak te maken.  Let wel, ik bereidde mijn deeg de avond voordien, zodat ik ’s morgens niet veel tijd zou verliezen.  Je kunt best je tijd nemen om tot een goed resultaat te komen, dus respecteer de rijstijden! 🙂

Ik gebruikte een muffinvorm en een mini-beschuitvorm voor mijn sandwiches.

2016-05-22 10.33.18

Ingrediënten

  • 50 g rijstmeel
  • 50 g maïsmeel (Shär mehl of B)
  • 110 g tapiocameel
  • 1 volle theelepel xanthaangom of glutenvervanger (Orgran)
  • 50 g kokosbloemsuiker of berkensuiker (of mengeling van beide) + 1 EL kokosbloemsuiker
  • 3 eieren + 1 om te bestrijken
  • 1 thl zout
  • 100 g zachte boter of kokosboter
  • 8 g droge gist
  • 50 ml lauw water

Werkwijze

  1. Meng gist met water en 1 EL kokosbloemsuiker en laat een paar minuten staan om te activeren
  2. Voeg melen, de rest van de suiker en xanthaangom toe en mix dit voorzichtig (stuift erg)
  3. Doe er de eieren bij en mix tot deze volledig opgenomen zijn
  4. Doe hierbij het zout en de boter (in kleinere stukjes) toe en mix dit alles tot een homogeen deeg.  Laat zo’n vijf minuten op hoge snelheid mengen.
  5. Dek de kom af met huishoudfolie of deksel en zet dit op een warmere, tochtvrije plaats voor de nacht.  Bereid eventueel de silliconenbakvormen voor door deze te bebloemen met rijstmeel
  6. Bij het opstaan verdeel je gelijke delen (ijsschep is erg handig hiervoor) in de vormen
  7. Wil je graag chocoladedruppels of rozijnen toevoegen, doe het dan nu! Verdelen gaat gemakkelijk met de achterkant van een lepel
  8. Laat dit nog zo’n 30 minuten rijzen
  9. Verwarm de oven voor op 180°C
  10. Klop een ei los en bestrijk de sandwiches hiermee
  11. Net voor ze in de oven gaan, doe je dit een tweede keer
  12. Bak gedurende 30 minuten

 

 

 

Bron :  http://clemsansgluten.com/recette-gluten-de-brioche/

Advertenties

Auteur: glutenvrije keuken

Na vele jaren gezondheidsproblemen kreeg ik in juli 2008 te horen dat ik coeliakie had. Dit was het begin van mijn glutenvrije leven. Ik vertel graag over mijn bak- en kookervaringen :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s