glutenvrije keuken

Een blog over mijn alledaagse ervaringen met coeliakie

Pindarepen

Een reactie plaatsen

Deze repen zijn niet te versmaden!  😀 (pas op, ze zijn verslavend lekker!)

Als je van pinda’s houdt of van repen waarin pinda’s verwerkt zitten, is dit vast en zeker een uit te proberen recept.  Je hebt er geen oven voor nodig.

Bij mijn eerste poging gebruikte ik iets minder pindameel.  Hierdoor had ik meer een ‘pralinegevoel’; de vulling bleef vrij zacht.  Net omdat ik zocht naar iets meer beet in mijn repen, heb ik er beduidend meer meel in gedaan. Je kunt hier dus nog een beetje zelf aanpassen volgens wat je zelf het liefst hebt.

Ik kocht ooit een zak pinda’s, maar die zijn rauw.  Bij een eerste verwerking, in een ander recept en lang geleden, vond ik die maar niets. Omdat het zonde is om zoiets weg te gooien, heb ik daar een deel van op een ovenplaat gelegd en onder de grill geroosterd tot goudbruin.  De afgekoelde pinda’s gingen in de blender en ik had een lekker meel.  Dit hoeft uiteraard niet meteen gebruikt te worden.

Voor de pindastukken in de repen, gebruikte ik de pan.  Blijf hier wel bij, want het gaat snel aanbranden!  Met een groot keukenmes hakte ik de gekarameliseerde pinda’s in stukken.  Je hoeft hier niet secuur in te zijn 🙂

Omdat ik de suikers toch een beetje wou beperken, gebruikte ik stevia en berkensuiker, naast kokosbloemsuiker.  Je kunt hier zelf gaan experimenteren en uitzoeken welke suikervervangers voor jou het best werken.

Let wel dat niet alle pindakaas suikervrij is!

Tip voor wie niet alle repen ineens wil maken : bewaar een deel van het recept, zonder chocoladelaag, in de diepvries.

2016-09-01 10.40.56

Ingrediënten

  • 225 ml water
  • 1/2 cup stevia (bv. Carrefour)
  • 1/4 cup berkensuiker
  • 1/4 cup kokosbloemsuiker
  • 120 ml slagroom
  • 2 EL boter
  • 1/2 thl bakpoeder
  • 200 g pindakaas
  • snuif zout (indien pindakaas er geen bevat)
  • 80 g (geroosterd) pindameel of amandelmeel
  • 1 cup  pinda’s
  • 500 g chocolade (zonder suiker)

2016-08-31 11.26.04

Werkwijze

  1. Warm een pan met dikke bodem op het vuur.  Brandt er de pinda’s gedurende enkel minuten (roeren!)
  2. Voeg hierbij de kokossuiker en laat roerend karameliseren.  Let op dat het niet gaat aanbranden!  Laat afkoelen
  3. Hak in grove stukken
  4. Warm water met stevia en berkensuiker tot alles is opgelost.  Laat ca 10 minuten koken.  Hou dit goed in de gaten, het mag donkerder worden maar niet verbranden.
  5. Haal van het vuur en meng er de boter en room bij
  6. Meng bakpoeder bij dit mengsel
  7. Terwijl het nog warm is, roer je er de pindakaas door
  8. Meng er het pindameel en de gehakte pinda’s bij
  9. Leg een stuk bakpapier in een rechthoekige schotel en stort het mengsel hierin. Egaliseer de bovenkant.
  10. Laat ca 30 minuten afkoelen alvorens een uurtje in de diepvries te zetten
  11. Smelt de chocolade au bain marie
  12. Haal uit de diepvries en snij, met een scherp mes, in de gewenste vorm
  13. Met behulp van twee vorken dompel je elke stuk door de chocolade en laat even aflekken
  14. Leg op bakpapier en laat opstijven in de koelkast
  15. Bewaar in de koelkast

2016-09-01 10.44.12

 

Advertenties

Auteur: glutenvrije keuken

Na vele jaren gezondheidsproblemen kreeg ik in juli 2008 te horen dat ik coeliakie had. Dit was het begin van mijn glutenvrije leven. Ik vertel graag over mijn bak- en kookervaringen :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s