September staat synoniem voor de start van de scholen, het inluiden van de herfst, het oogsten van appels en peren, courgetten én pompoenen. Bij het zien van een rijke pompoenoogst begint het al meteen te kriebelen om aan de slag te gaan met één van mijn favoriete herfstingrediënten.
Ik hou van de oranje kleur, de zoete smaak, de textuur, de geur,… Het moment is aangebroken om in mijn receptenstapel op zoek te gaan naar gekende en/of nieuwe recepten en die binnenkort te maken, te laten proeven, zelf te proeven en eventueel nieuwe toepassingen met pompoen te bedenken. Ik voel het al kriebelen, want straks krijg ik een voorraadje waar ik wel even zoet mee zal zijn 🙂
Helemaal blij hiermee 😀
Weten jullie dat een pompoen klaarmaken eigenlijk helemaal niet zo lastig is? Daar is immers een truukje voor….
Je wast de pompoen, snij hem in grote stukken en leg de stukken in een ovenschotel, waar je een bodempje water in doet.
Zet de ovenschotel in een oven van 100°C gedurende zo’n 30 min. Prik even met een vork in het vruchtvlees om te voelen, maar normaal is de pompoen nu gaar. Je laat een beetje afkoelen en lepelt dan gemakkelijk het vruchtvlees uit de schil.
We houden het vandaag nog even eenvoudig en maken zes lekkere, zoete cakejes. 😉
Ingrediënten
60 g zachte boter
60 g kokosbloemsuiker
1 ei
40 g rijstmeel
20 g ketanmeel (kleefrijstmeel)
2 g bakpoeder
2 overvolle soeplepels pompoenpuree
kaneel
optioneel : (witte) chocoladestukjes
Werkwijze
Oven voorverwarmen op 190°C
Klop boter met eieren tot een luchtige massa
Voeg ei en pompoenpuree toe en klop goed
Meel en bakpoeder onderkloppen tot een glad beslag.
Roer de choclade door het beslag
Zet zo’n 15 caisses dicht bij elkaar in een bakvorm om uitlopen te voorkomen en verdeel het beslag hierover.
Je kunt ook de chocalade toevoegen na het vullen.
Bak zo’n 15 min in het midden van de oven of tot ze in het midden stevig aanvoelen.